Flygplatsfrågan på Södertörn

Med anledning av flygplatsfrågan i Stockholm.

Uppmaning till våra politiker i främst Haninge kommun

Det talas om att anlägga 2 nya flygplatser för allmänflyget i Stockholm,(en i norra och en i södra delen) dessa skulle ersätta de två som lagts ner utan att först hitta ersättningsfält för dessa (Tullinge och Barkarby) Det handlar om relativt små fält med en banlängd på ca. 800 meter. Både Tullinge och Barkarby var militärflygfält med betydligt längre banor som även kunde användas för kommersiellt flyg.

Motståndet mot nya allmänflygfält grundar sig på okunskap i ämnet, man är rädd för både miljöpåverkan och buller. Dessa farhågor är ogrundade då det främst handlar om små flygplan som flygs av privatflygare som i dagsläget är ”hemlösa” Titta gärna på detta som exempel.

http://www.visingso.net/turokul/sevardheter/flygfaltet/index.htm . Detta är en idyll där både golfare, flygare och badgäster umgås i bästa gemyt.

Varför skulle det inte fungera här?

I stort sett varje småstad här i landet håller sig med ett flygfält, litet eller stort. Det bidrar med tillgänglighet för företag i området och det är väl också vad det handlar om, Bra infrastruktur och företagsklimat. Om även Bromma stängs, var skall då allmänflyget

(affärsflyget) ta vägen? Besöka företag i Haninge och landa på Arlanda eller Nyköping? Nej, det håller inte.

Ta tag i frågan nu och se framåt, det har varit lite stagnation i utvecklingen av teknik för småflygplan men nu knackar framtiden på dörren med ny bränslesnål och miljövänlig teknik även för småflyget.

Vi är MÅNGA som sysslar med flyg som hobby, både gammal och ung.

Finansieringen för nya fält är nog inte så svårt att ordna, det kostar betydligt mindre både att anlägga och driva ett litet flygfält än motsvarande för t ex. de stora idrottsarenor man anlägger nu. Förresten, Vem har hört talas om att lägga ner en golfbana för att bygga bostäder?

Det finns flera golfbanor i Haninge som dessutom ligger sida vid sida, det är mycket ”viktig odlings eller betesmark”.

Tag gärna detta som en uppmaning att titta närmare på frågan.

Kommentarer inaktiverade.